Proč žitný chléb? Měli v akci žitnou mouku.
Ukážu vám svůj osvědčený recept, založený na tomto receptu, který jsem ale zjednodušil a zkrátil tak aby si podle něj mohl upéct chleba kdejaký jouda. Celý proces zabere cca 2h, včetně kynutí.
Můj (druhý) žitný chleba
Na jeden menší bochník (na otestování) budeme potřebovat:
Do velké mísy nalejeme vodu, rozdrobíme droždí a dáme půl lžíce cukru. Chvíli (10 minut) počkáme, začne nám to trošku pracovat.
Pak tam dáme půl lžíce octa a půl lžíce oleje.
Přisypáváme obě mouky, současně mícháme.
Přidáme lžíci soli. A také semínka, pokud máme.
Těsto necháme zhruba hodinu kynout, zakryté utěrkou.
Troubu předehřejeme na 170 - 180 °C. Volím raději nižší teplotu a delší pečení, ať je chleba udělaný rovnoměrně.
Formu (dá se použít ledascos, já používám korýtko z Pepca za 49 Kč) vymažeme trochou oleje a dáme ji nahřívat do trouby.
Formu vyndáme z trouby, vyklopíme tam těsto a mokrou lžící vytvoříme hezký povrch. Dáme do trouby a pečeme zhruba necelou hodinku. Občas se mi stane, že po rozkrojení ještě není vnitřek úplně udělaný. Tak to tam ještě na 5 minut vrátím.
Nezapomeňte prosím na sůl. Stačí ji trochu ale je velmi potřebná.
Místo semínek můžou být i sušená rajčata, cokoliv. Zkoušel jsem i opečenou cibulku, nedoporučuju. Chleba je pak zbytečně vlhký.
Proč formu před pečením nahřívat v troubě? To je finta od tety, bude se daleko lépe vyndávat z formy. První chléb se mi ošklivě připekl.